Mikä tekee elokuvasta suositun?

Mikä tekee elokuvasta suositun?

Aikojen kuluessa maailmassa on tehtailtu tuhansia ja jälleen tuhansia elokuvia. Läheskään kaikki niistä eivät edes päädy valkokankaille, ja elokuvateattereihinkin pääsevistä elokuvista vain murto-osasta tulee aidosti suosittuja elokuvia.

Mitkä ovat sitten tekijöitä, jotka yhdistävät kaikkia suosittuja elokuvia? Millä perusteella jokin elokuva nousee katsojien suosioon ja ansaitsee tulla kutsutuksi klassikkoelokuvaksi tai kulttielokuvaksi? Tähän aiheeseen pureudumme seuraavaksi.

Miksi jotkut elokuvat ovat suositumpia kuin toiset?

Kysymys koskien sitä, mikä tekee elokuvasta suositun, ei ole aivan yksiselitteinen. Johonkin katsojaan vetoaa elokuvassa mukaansatempaava juoni, kun taas toinen kiinnittää huomiota näyttelijöiden ulkonäköön tai näyttelijäntaitoihin.

Usein joku saattaa myös ihastua elokuvaan sen kauniin kerronnan tai kuvauksen vuoksi. Kaikkein suosituimmat elokuvat täyttävätkin tyypillisesti vähintään osan näistä kriteereistä, mutta usein paljon enemmänkin.

Ei ole mitenkään sattumaa, että kaikkien aikojen suosituimmat elokuvat kuten vaikkapa Lord of the Rings -trilogia, Titanic, James Bond -elokuvat ja Sawshank Redemption ovat iskostaneet paikkansa elokuvamaailman huipulla, ja näillä näkyvin pysyvästi.

Mitkä piirteet yhdistävät suosittuja elokuvia?

Parhaat elokuvat ovat sellaisia, jotka tempaisevat katsojan mennessään ja joissa juoni kulkee kepeästi alusta loppuun. Elokuvan päättyessä katsojalle voi usein jäädä sellainen olo, että sitä olisi katsonut mieluusti paljon pidempäänkin.

Jotta tähän päästäisiin, on elokuvassa oltava kohdillaan monta eri seikkaa. Onnistuneet näyttelijävalinnat ja hyvät näyttelijäsuoritukset, upea visuaalinen toteutus, juoni, ajoitus ja hahmojen uskottavuus ovat esimerkkejä kriteereistä, joiden on ehdottomasti toteuduttava elokuvassa, jotta se voisi nousta enemmistön suosioon.

Yleisesti ottaen kenties kaikkein tärkeimpänä voidaan kuitenkin pitää elokuvan kerrontaa, joka sanelee pitkälti sen, tuleeko elokuva menestymään vai floppaamaan täysin. Elokuvissa on loppujen lopuksi kyse tulkinnasta ja kerronnasta, perustui se sitten johonkin teokseen, tosielämään tai fiktiiviseen tapahtumaan.

Elokuvaohjaajilla onkin suurena haasteena onnistua luomaan elokuva, joka puhuttelee suurinta osaa katsojista. Tämä ei ole todellakaan mikään helppo tehtävä, sillä katsojat ovat nykyään kriittisempiä kuin koskaan!