Kauhuleffat – yksi suosituimmista elokuvagenreistä

Kauhuleffat – yksi suosituimmista elokuvagenreistä

Erilaisia elokuvagenrejä listattaessa monella tulevat ensimmäisten joukossa varmastikin mieleen kauhuelokuvat. Kauhu elokuvissa jakaa vahvasti mielipiteitä, sillä yleensä siitä joko pitää tai sitä ei voi sietää.

Koska kauhuelokuville löytyy kuitenkin valtava fanikunta, tehtaillaan maailmalla vuosittain satoja tai jopa tuhansia kauhuelokuvia. Onkin päivänselvää, että kauhuelokuvat ovat tulleet tänne jäädäkseen.

Kauhuelokuvien genre – mitä se pitää sisällään?

Samaan tapaan kuin komedia- ja toimintaelokuvat, myös kauhuelokuvilla on todella pitkä historia elokuvateollisuudessa – tiettävästi varhaisimmat kauhuelokuvat on tehty jo 1800-luvulla! Kauhu on kiehtonut ihmisiä kautta aikain, sillä se tarjoilee tasaisen tylsään arkeen hyytävää jännitystä ja saa adrenaliinin virtaamaan suonissa.

Monet saattavat empiä kauhuelokuvien suhteen, mutta päätyvät kuitenkin katsomaan niitä silkasta uteliaisuudesta ja halusta haastaa itseään. Kauhuelokuvat tarjoavat katsojille tietynlaisen eskapistisen elämyksen ja kiehtovaa kontrastia omalle tavalliselta tuntuvalle elämälle.

Parasta kauhuelokuvissa on tietysti monen mielestä se, että kun elokuva on tullut päätökseen, voi elämyksen parista palata jälleen omaan tuttuun ja turvalliseen sujuvaan arkeen jatkamaan elämää.

Kauhuelokuville on hyvin ominaista leikitellä ihmisten omalla mielikuvituksella. Elokuvateatterit ovat mitä parhain ympäristö kauhuelokuvien katseluun etenkin siksi, että niissä vallitseva pimeys ja kovaääniset ääniefektit nostavat elokuvan tarjoileman jännityksen aivan uudelle tasolle.

Monet katsovat kauhuelokuvia toki mieluusti myös kotonaan, mutta silloinkin niistä saa eniten irti silloin kun kodin valaistuksen säätää riittävän hämäräksi. On aivan eri asia katsella kauhuleffoja kirkkaassa päivänvalossa tai täysin valaistussa huoneessa kuin hämärässä tilassa, joka laittaa mielikuvituksen herkästi laukkaamaan.

Tyypilliset kauhuelokuvan alagenret

Kauhuelokuvat voidaan jakaa erillisiin alagenreihin, joista jokaisella on oma vankka kannattajakuntansa. Muun muassa sarjamurhaajat, zombit, kummitukset ja yliluonnolliset ilmiöt ovat tyypillisiä kauhuelokuvista löytyviä elementtejä.

Vaikka niitä on käytetty kauhuelokuvissa satoja kertoja, jaksavat ne aina vaan kiinnostaa kauhua ja jännitystä janoavia katsojia. Aina silloin tällöin elokuvateattereihin ilmestyy kuitenkin uusia kauhuelokuvia aivan uudenlaisella lähestymistavalla, joka saa kauhugenren fanit hehkumaan innostuksesta.